Algi - skarby morza

ALGI (inaczej wodorosty lub glony) to jeden z najpopularniejszych surowców stosowanych w kosmetyce. Występują w morzach, oceanach, jeziorach, rzekach, a nawet akwariach. Osiągają wielkość od kilku milimetrów do kilku metrów.

WYJĄTKOWE ROŚLINY
Zawierają białka, tłuszcze, węglowodany, związki jodu, potasu, magnezu, chloru i żelaza, śladowe ilości miedzi, cynku, kobaltu, wanadu, strontu oraz witaminy A, E, C i B1, B2, B3, B5, B6, B12 i PP. Substancje pochodzące z alg są znakomicie tolerowane i przyswajane przez naszą skórę. W kosmetyce najwięcej zastosowań mają algi morskie.
Wyróżniamy:
ALGI LIOFILIZOWANE – czyli poddawane specjalnemu procesowi suszenia, pozwalającemu zachować wszystkie właściwości biologiczne surowca (zwykłe suszenie powoduje utratę znacznej części cennych składników aktywnych).
ALGI MIKRONIZOWANE – bardzo mocno rozdrobnione – w procesie mikronizacji, uwalniana jest ogromna ilość składników aktywnych, uwięzionych we wnętrzu komórek (aby uzyskać 1 kg mikronizowanych alg, trzeba użyć ok 15 kg czystego surowca).
ALGINAT – to sproszkowane ściany komórkowe alg; działają jako okluzja, ułatwiając wchłanianie składników aktywnych.
ALGI W PIELĘGNACJI TWARZY:
SKÓRA WRAŻLIWA, NACZYNIOWA – nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminy z grupy B, wpływają na zmniejszenie stanu zapalnego i łagodzą podrażnienia; witamina C, rutyna i estyna- poprawiają stan delikatnych naczynek – wzmacniają, uszczelniają i uelastyczniają.
SKÓRA SUCHA – dzięki dużej zawartości glukozaminoglikanów (GAG-polisacharydy), karagenianu (też polisacharyd) i kwasu alginowego – algi doskonale nawilżają i chronią skórę przed utratą wody. Nienasycone kwasy tłuszczowe ułatwiają odbudowę cementu międzykomórkowego.
SKÓRA TŁUSTA I TRĄDZIKOWA – alkohole cukrowe, jak mannitol i sorbitol oraz witaminy z grupy B, regulują działanie gruczołów łojowych i działają bakteriostatycznie; algi zawierają również dużo węglowodanów oraz siarki, które mają właściwości odkażające i stabilizują pracę gruczołów łojowych skóry.
SKÓRA DOJRZAŁA – znaczne stężenie witamin i mikroelementów wspomaga regenerację i odnowę skóry, witaminy C i E chronią przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Algi słodkowodne pobudzają podział komórkowy, a dzięki zawartości specjalnego białka (aosainy) wspomagają wytwarzanie elastyny i kolagenu w skórze, zwiększając jej elastyczność.
ALGI W PIELĘGNACJI CIAŁA:
CELLULIT I NADMIAR TKANKI TŁUSZCZOWEJ - zielone i brunatne algi morskie dodaje się do produktów antycellulitowych oraz wyszczuplających. Zawierają laminarynę, fukoidynę, kwas alginowy, liczne witaminy i minerały pobudzające krążenie krwi i limfy. Wpływają na tempo metabolizmu skórnego i usprawniają spalanie tkanki tłuszczowej, dodatkowo pomagają oczyścić organizm.
WIOTKOŚĆ – analogicznie jak w przypadku cery dojrzałej.
ROZSTĘPY – zawartość witamin i minerałów, takich jak cynk, miedź, jod, wapń, żelazo, miedź, magnez i mangan wspomaga naturalne procesy regeneracji skóry.
ALGI W POŻYWIENIU:
Rośliny morskie (algi) są dla człowieka najbardziej wartościowym składnikiem odżywczym. Zawierają idealne proporcje białek, aminokwasów, witamin i minerałów – wszystko w łatwo przyswajalnej postaci. Rosną w czystym środowisku (nie pojawiają się w brudnej wodzie). Wyjątkiem są glony, które żyjąc w zanieczyszczonym otoczeniu, działają jak filtr. Jeśli jest ona zbyt zanieczyszczona – giną. Algi mają szereg korzystnych właściwości, związanych z poprawą jakości płynów ustrojowych – takich jak krew, limfa, płyn mózgowo-rdzeniowy, soki żołądkowe, płyn w woreczku żółciowym, itp. Pomagają usuwać toksyny z organizmu, poprawiają metabolizm i odporność organizmu, zapobiegają obrzękom. Przeciwdziałają guzom, zgrubieniom, stwardnieniom, żylakom, skrzepom, zastojom. Pomagają usuwać z organizmu nadmiar tłuszczu.
Algi mają różne kolory w zależności od wchłanianego światła i składu chemicznego wody. Jednak ich wspólnym środowiskiem jest ocean a nasze ciało, krew i limfa mają podobny do niego skład biochemiczny.
KOMBU I WAKAME to dwa wspaniałe gatunki chroniące nas przed wieloma chorobami. Oprócz mnóstwa składników odżywczych, zawierają związki, które są inhibitorami komórek nowotworowych, czyli mają zdolność zatrzymywania rozrostu nowotworu. Oprócz tego zmniejszają ilość szkodliwych mikroorganizmów w naszym ciele i poprawiają odporność.
Oczywiście rodzajów alg jest dużo więcej, np. NORI-stosowane głównie jako składnik sushi, MORSZCZYN, DULSE, itd. – wszystkie godne polecenia.

/żródła: LNE/